12 hästar i full frihet - Sweden International Horse Show

12 hästar i full frihet

  0 Comments

En man och tolv hästar. I full frihet i ett samspel. Du har aldrig sett dess like.

Lorenzos hästshow är helt unik och bygger på ett osannolikt samspel och förståelse mellan häst och människa. Och han har aldrig gett upp eller valt bort en häst.
– Är det ett problem så lägger jag mer tid. Så mycket tid som det behövs, säger han.

I de natursköna omgivningarna i Camargue i södra Frankrike lever och tränar Lorenzo med sina hästar. Han lever mitt ibland sina hästar i ett litet hus omgärdat av en rad boxar med konstant öppna dörrar. Hästarna går ut och in som de vill och Lorenzo är alltid närvarande.
– Jag tränar helst mot slutet av dagen och vi kan många gånger hålla på hela natten, berättar han.

Han började redan som liten med ett litet sto som hans föräldrar fått i bröllopspresent, ett föl och praktiskt taget en liten vildhäst som hette Niasque. När andra barn lekte på gården spenderade Lorenzo all tid på hästryggen. Niasque och Lorenzo blev oskiljaktiga och det lilla stoet skulle följa honom ända till de stora arenorna.

Lorenzos nummer bygger idag på att han tillsammans med sin flock av hästar visar upp en blandning av frihetsdressyr och trickridning där han står i ungersk post på två av hästarna medan han hoppar över olika hinder tillsammans med hela flocken.
Han har ett oändligt tålamod och ger hästarna hur mycket tid de än behöver.

– Självklart är det individer som fungerar bättre eller sämre men jag har aldrig gett upp eller valt bort en häst. Jag har tränat mer, gett den mer tid och sett hur jag har kunnat anpassa momenten efter hur individerna fungerar, säger han.

– Det handlar om förmågan att göra om svagheter till en styrka. Jag studerar mycket noga varje individ för att kunna se vad som just den kan bidra med.

Det är de två hästarna som Lorenzo står på som är grundpelarna i sammansättningen. Dessa två måste han kunna lita på i alla lägen.
– Men det kan variera vilka dessa hästar är beroende på vilken del av numret vi utför. De har alla olika styrkor som är anpassade till olika delar av mitt nummer.

För att bygga upp relationen med en häst tränar Lorenzo på många olika saker. Han menar att för att få en häst att göra det du frågar den så behöver du träna på både lätta och svåra saker.
– Det går inte bara att öva på svårigheterna eller på samma sak hela tiden. Jag lägger också mycket tid på att få dem att reagera på min röst.

Lorenzo byter ofta position på hästarna i sitt nummer för att inte få problem med sitt framträdande på grund av att en av hästarna skulle falla bort.
– Det är också ett resultat av den varierade träningen som gör det möjligt. När en häst känner sig säker med sin uppgift och position kan jag flytta på den och ge den nya utmaningar.

Lorenzo uppträdde i Stockholm i Globen för första gången för 20 år sedan då tillsammans med Niasque. Det var hans andra stora internationella framträdande. För den då unga 18-årige Lorenzo satte framträdandet i Stockholm med den stora publiken honom på den internationella kartan och banande väg för hans framgångar och internationella karriär.
– Jag ser verkligen fram emot att få komma tillbaka till Stockholm och få chansen att uppträda i den nya stora Friends Arena. Ni har en fantastik publik i Stockholm.

Även sportchef Malin Baryard Johnsson ser fram emot att få se Lorenzo igen.
– Jag har sett väldigt många hästshower och även sett Lorenzo uppträda ett par gånger men jag kan inte se mig mätt på det han gör. Det är ett helt otroligt och osannolikt horsemanship.

Lorenzo uppträder under kvällsföreställningarna fredag, lördag och söndag. Samt även under familjematinén på lördagen.

Se program och biljetter här.