Alla Sveriges hästraser på mässan - Sweden International Horse Show

Alla Sveriges hästraser på mässan

  0 Comments

En av fjolårets mest uppskattade nyheter kommer tillbaka även i år! Inne på mässområdet samlas alla Sveriges olika hästraser för publiken att mysa med.

En häst från varje rasförening kommer att finnas på plats för publiken att klappa och titta på inne på mässområdet.
– För alla som älskar hästar lika mycket som vi är det här ett helt unikt tillfälle att få se allt i hästväg, säger Ulf Rosengren, ordförande för Sweden International Horse Show.

Vi har ett unikt hästintresse i Sverige. Det finns drygt 360 000 hästar och många fler hästintresserade. Engagemanget och livsstilen finns där oavsett om det handlar om att arbeta med hästar eller att ha hästen som ett fritidsintresse.

– Svensk avel och uppfödning håller våra öppna landskap levande. Oavsett vilken av hästnäringens alla grenar man är intresserad av finns en svenskfödd häst för alla. Under paraplyet ”Sveriges alla Hästar” på Sweden International Horse Show är syftet just att visa den otroliga bredd som finns samlad i alla dessa raser. Det finns bra och sunda svenska hästar för både proffs och amatörer, stora som små, säger Stefan Johanson från Hästnäringens Nationella Stiftelse som även står bakom Horses made in Sweden, ett gemensamt samlingsprojekt för att främja svenskfödda hästar och som också stöttar satsningen i Friends Arena.

Eget paddockprogram

Petra Alm, som till vardags arbetar på Svenska Hästavelsförbundet, är den som samordnar boxarna med alla hästarna från varje avelsorganisation. Hon är också ansvarig för uppvisningspaddocken i mässan. Paddocken kommer att fyllas med aktiviteter och uppvisningar med olika hästraser och dess typiska verksamhet. Det blir också en hel del show, tävlingar och andra överraskningar för publiken.

18.Hilma och petraProjektledare Petra, med sin Hilma, ser fram emot när hästsverige kommer till Friends Arena.

– Vi satsar mycket på att publiken ska komma nära hästarna och kunna både klappa och lära sig mer om de olika raserna som finns på plats under evenemanget. Detta är en fantastisk chans för våra medlemsföreningar att få visa upp sina svenskfödda hästar och marknadsföra sin förening under Sveriges största hästfest, säger Petra Alm.

Unik samling av hästar

Aldrig tidigare i Sverige har det funnits en möjlighet för en bred publik att få träffa alla olika hästraser som föds upp i Sverige samtidigt. Kanske har du hört talas om en ras, eller sett den på bild. Nu får du möjlighet att komma och klappa på den och få veta allt om var den finns och hur den är. Mitt i mässområdet nere på Friends Arena.

– Arrangemanget på Friends blir en fantastiskt fin möjlighet för dig som planerar att köpa häst, nu eller senare. Gå runt bland rasmontrarna och lär dig mer om de olika raserna och ta reda på vilken som passar dig bäst! säger Kåre Gustavsson, ordförande i Svenska Hästavelsförbundet och med i arbetsgruppen för projektet ”Sveriges Alla Hästar.

FAKTA

Sveriges Alla Hästar
I boxar inne på mässområdet under Sweden International Horse Show kommer ett 30-tal olika hästraser att finnas på plats för publiken att träffa och klappa. Avelsorganisationer och rasföreningar finns på plats för att svara på frågor och funderingar. I mässpaddocken i anslutning till boxarna kommer det att vara diverse olika uppvisningar och aktiviteter.

Horses made in Sweden:
Horses made in Sweden är en gemensam kraftsamling för att sätta den svenskfödda hästen i centrum och för att visa de positiva effekterna som svensk avel och uppfödning står för. Genom att köpa en svenskfödd häst kan du enklare spåra tidigare ägare, härstamning, resultat från avelsvärderingar och tävlingsstatistik.
Du kan läsa mer på www.horsesmadeinsweden.se  På Twitter och Instagram #horsemadeinsweden eller #horsesmadeinsweden

Vill du veta mer om hästraser i Sverige:
www.horsesmadeinsweden.se
www.svehast.se
http://svehast.se/medlemsforeningar
www.asvh.se
www.travsport.se
www.svenskgalopp.se
www.icelandichorse.se