En jourhelg på kliniken! - Sweden International Horse Show

En jourhelg på kliniken!

  0 Comments

Vad händer egentligen på kliniken under helgen när polikliniken är stängd? I detta inlägg berättar vi om hur en vanlig helg hos oss på Mälaren Hästklinik kan se ut.

På Mälaren Hästklinik jobbar till vardags mellan 15 och 22 veterinärer med flera olika saker såsom hältutredningar, medicinutredningar, operationer, akutfall med mera. Under helgen stängs polikliniken med planerade dagbesök men sjukhuset i Sigtuna har jouröppet för akutfall och vårdar de inneliggande patienterna dygnet runt. I vårt team av veterinärer har vi ca 10 st som på olika sätt är kopplade till jourverksamheten på kliniken i Sigtuna.

För den veterinär som jobbar jour börjar passet 16:30 på fredagseftermiddagen. Veterinären är då redo att vårda inneliggande patienter samt hästar som kommer in akut hela helgen fram till måndag morgon. Hästarna är ständigt övervakade och omhändertagna av en jourveterinär samt en veterinär med specialtjänst vid namn ”internship”. Det är en tjänst där man som extra hästintresserad veterinär kan få jobba under begränsad tid på ett mycket intensivt sätt med hästar för att utvecklas och lära sig mer. Om det är ”lugnt” i stallet på natten är det intern som övervakar och behandlar hästarna under kväll och natt (men efter plan och beslut från ansvarig jourveterinär). Behövs speciell behandling eller om akuta hästar anländer, kommer jourveterinären in även kväll och natt.

Lördagens arbetspass börjar kl 08:00 med att man har ett möte. Veterinär och intern gör en plan för dagen där man går igenom listan med inneliggande hästar och diskuterar varje häst enskilt. Man bestämmer vad som ska göras, vilken ordning det ska göras och vem som ska göra vad. Har det kommit in akuta hästar under natten kanske man inte har sovit så mycket, men oftast kommer de akuta hästarna innan 24.

Nedan en bild från ”frukostmöte” innan dagens arbete drar igång. På mobilen kan hästarna i stallet övervakas via kameror som är uppsatta i boxarna:

jourmote

 

Efter planeringsmöte får hästarna sina morgonmediciner. Inneliggande hästar medicineras ofta 2-4 ggr/dag beroende på vilket problem de har. Efter medicinering undersöks häst för häst och veterinären tar en så kallad ”status”. När detta är klart går man vidare med att utföra dagens behandlingar. Kolikhästar ska rektalundersökas och vissa sonderas med vatten, olja och eller salt. Hästar med sårskador ska få sina sår undersökta, rengjorda och bandage ska bytas. Vissa hästar ska promeneras och motioneras. Hästar med andra åkommor ska undersökas och behandlas efter individuell plan.

Är det många hästar inne får man prioritera de som är mest sjuka först. Mycket sjuka hästar, till exempel hästar som buköppnats eller har allvarlig kolik har intensivövervakning, det betyder att man hela tiden är nära hästen och observerar den och är redo att snabbt sätta in åtgärder om så behövs. Hästarna har kameror monterade i boxarna så man kan se dem i sin mobil även om man går iväg och hämtar något eller går in till en annan häst.

Veterinären har också jourtelefonen på sig under hela helgen. Det ringer allt ifrån ägare som vill ha råd, till veterinärer som vill ha råd, till ägare som vill veta mer om sin häst som kanske bor hos oss under helgen.

När hästarna är undersökta och behandlade ska ägare ringas och det blir en del tid i telefonen. Vissa hästar åker hem under helgen och då sker utlämning och genomgång av hemgångsråd med hästägaren.

Innan dagen är slut ska journaler skrivas och hästarna ska medicineras igen. Någonstans under dagen klämmer man in lite lunch. Har man tur så kommer nya akutfall först på eftermiddagen så man hinner klart med inneliggande patienter på förmiddagen. Annars får man springa emellan. Är det många hästar inne och det samtidigt kommer många akuta så kan det bli lite körigt men då har vi som tur är extra personal som kan komma till undsättning.

Varje jourveterinär har också en så kallad ”bakjour” som är kirurg. Skulle en häst behöva opereras, t.ex. buköppnas pga. kolik så rings kirurgen (som är max 30 min bort från kliniken). Man har också en så kallad ”sövbak”, en djursjukskötare som söver hästar och är på ”stand by” om vi behöver söva under helgen/natten. Detta finns tillgängligt när som helst, oavsett om det är julafton, midsommar eller nyårsafton! Vi är helt enkelt minst 4 personer som arbetar eller är på stand by hela helgen dygnet runt. Det är inte helt ovanligt att vi buköppnar en häst för kolik under lördagsnatten när ni ligger hemma och sover:) Men vi älskar vårt jobb och känslan av att kunna rädda en akut sjuk häst gör det värt för oss alla!

Bild på sövd häst kopplad till narkosapparaten under en helgnatt där vi fått rycka ut med en akutoperation:

narkos

Hoppas att detta gav er en liten inblick i hur vi jobbar. Hör gärna av er med frågor om ni undrar något kring vår jourverksamhet!

/Izabella Granswed, Leg. Veterinär Mälaren Hästklinik

 

klinikframsida