Fråga om att bli veterinär - Sweden International Horse Show

Fråga om att bli veterinär

  0 Comments

Varför ska man bli veterinär? Vad är det bästa med yrket, och finns det något som är mindre kul?

/Wilma

Hej Wilma!

För mig som är inbiten hästnörd sedan så länge jag kan minnas är det bästa med att vara veterinär att man har möjlighet att spendera hela dagarna med våra fantastiska fyrbenta vänner – hästarna. Det är fortfarande vissa dagar jag får nypa mig i armen när jag tänker på hur lyckligt lottad jag är som får ha det här som yrke. Även om det såklart bitvis är tufft och krävande så är det ändå så i slutändan att jag faktiskt har förmånen att jobba med min hobby. Att man dessutom genom detta yrke har möjlighet att få hjälpa hästar som mår dåligt på ett eller annat sätt gör saken ännu bättre. Det kan handla om allt från akut dåliga kolikhästar till hästar som är prestationsnedsatta i sin vardag p.g.a. smärttillstånd som till exempel hälta. Att få vara med och hjälpa en häst och hästens ryttare uppnå sina mål, oavsett vad de målen är och vilken nivå de är på, är enormt tillfredsställande.

Det finns givetvis även aspekter av yrket som är mindre kul. Att se en häst ha ont är alltid jobbigt, framförallt när de har så ont att de inte blir bättre oavsett vad man gör. På frågan om vad som är sämst med att vara veterinär så kommer alltid frågan om avlivning på tal. Det är såklart alltid jobbigt när det slutar med att man måste avliva en patient men det är också ett stort ansvar vi har som veterinärer att kunna ta till avlivning när det behövs. I fall där det inte finns något man kan göra för att få hästen bekväm eller när hästen aldrig kommer kunna återgå till att liv av tillräcklig livskvalité så kan det vara så att det inte finns något annat alternativ. När man ställs inför de situationerna är det viktigt att man gör hästens sista stund i livet så värdigt och smärtfritt som möjligt både för hästen och människorna som den har i sin närhet. Det kan låta motsägelsefullt men lyckas man med detta så är det de tillfällena som man får några av de finaste tacken från hästägarna.

Hoppas det här var svar på din fråga och hoppas att några därute kanske blev lite taggade på att utbilda sig till veterinär i framtiden!

/Tobias Wrangberg, leg. vet., Mälaren Hästklinik

Om ni vill läsa fler reflektioner om att vara veterinär så svarade Eva på en liknande fråga tidigare, inlägget hittar ni här:

Fråga om att vara veterinär