Fråga om igångsättning efter vila - Sweden International Horse Show

Fråga om igångsättning efter vila

  0 Comments

Hur ska man planera igångsättningen efter vintervilan för att undvika överansträngning och skador på en äldre tävlingshäst?

/Klara

Hej Klara!

Din fråga är jättebra och viktig! För hur vi sätter igång hästarna efter både vanlig vintervila och efter skador är jätteviktigt för deras hållbarhet.

Till att börja med så kan man vila sina hästar på olika sätt. En unghäst som bara har påbörjat sin karriär som ridhäst kan behöva ett längre uppehåll där den ”bara får vara häst” och gå i hage eller på lösdrift med sina kompisar. En äldre häst som är i full träning och tävling kanske i första hand behöver en annan typ av vila. De mår ofta bra att få röra på sig, så vintervila kan innebära att man bara arbetar dem från marken och skrittar ut på långa skritturer istället för att träna dem som vanligt. Detta kan vara extra viktigt till exempel om hästen har haft ryggproblem eller till och med har kissing spines, då är det extra viktigt att de inte ställs av helt i långa perioder om man inte absolut måste, då symptomen i så fall kan förvärras. Alla hästar är i grunden anpassade efter att röra på sig stora delar av dygnet så att de står still på box eller liten hage vill man undvika om man inte absolut måste.

Men när man nu ska komma igång igen då? En bra tumregel att hålla sig till är att igångsättningen efter vila ska ta lika lång tid som den tid hästen har vilat. Har hästen vilat helt i 3 veckor ska man alltså ta minst 3 veckor på sig att vara tillbaka i samma träningsmängd och krav som man hade innan vilan.

Om en äldre tävlingshäst har fått vila helt i till exempel 4 veckor kan man gärna börja med att skrittarbeta aktivt ca 45 min-1h per dag i 1 vecka, varva med att skritta ut i skogen och att jobba mer aktivt på ridbana/i ridhus. Skrittarbetet sliter minimalt men ger en hel del. Sedan kan man under 1 veckas tid dessutom lägga till 10 min trav, mest på rakt spår, i lång och låg form, gärna mycket ute i skogen. Efter detta kan man börja lägga till galopp under en vecka och börja med lite voltspår och sidvärtsrörelser i trav och kanske lägga till lite cavalettibommar och små kryss och sista veckan börja trappa upp kraven successivt för att sedan vara helt igång efter 4 veckor. Om hästen har vilat kortare tid kan man också snabba på igångsättningen något.

En skrittur i skogen är bra för både kropp och själ. 

Jag tycker igångsättning efter vila är ett bra tillfälle att lägga lite extra fokus på hästens lösgjordhet och att den verkligen får komma igång bakifrån och jobba fram till handen. Det är viktigt att skilja på att rida hästen lång och låg och att hästen lägger sig i handen och blir framtung. Syftet med att rida hästen lång och låg är att aktivera och stretcha överlinjen på hästen, aktivera core-musklerna och få en bra påskjut bakifrån. Man kan gärna lägga in pass med tömkörning eller longering med mjuk inspänning under igångsättningen, och gärna någon dag i veckan även när hästen är fullt igång.

För alla hästar oavsett ålder och träningsnivå så är det viktigaste att tänka på att allting i träningen ökas successivt, så att kroppen hinner med att anpassa sig efter förändringen i belastning. Variation är A och O både i en igångsättning och i all träning av hästarna. Genom att variera underlag, utrustning och typ av arbete så varierar vi också hur hästen belastas. Det finns till exempel inget underlag som är helt perfekt, det finns alltid både positiva och negativa aspekter. Men genom att rida på flera olika underlag och inte samma flera dagar i rad så minskar vi risken att de negativa aspekterna får en negativ effekt på hästen. I slutet på en igångsättning kan vara ett bra tillfälle att se över sin utrustning så att allt passar hästen på ett bra sätt. En yngre häst som växer eller en häst som stärker sin muskulatur kan ändras väsentligt i sadelläget och detta kan göra att en sadel som tidigare provats ut till hästen kanske inte ligger optimalt längre.

Om din häst har vilat på grund av en skada så kan det finnas många andra faktorer som spelar in för hur din häst ska sättas igång. Då är det viktigt att se över vilka förutsättningar och möjligheter som finns för just den individen tillsammans med den veterinär som undersökt hästen, så att man gemensamt kan lägga upp en plan. Här är det bra om man innan har tänkt igenom vilka möjligheter man har rent praktiskt; har ni skrittmaskin? Stora eller små hagar? Skogsvägar eller asfalt? Det är mycket enklare att ta fram individuell plan om man vet vilka kort man har att spela, i många fall av igångsättning efter skador kan också olika former av rehabiliteringsträning vara ett bra komplement. I vissa fall är det också så att förutsättningarna inte finns där hästen står och då kan man placera den på en rehabanläggning en period istället.

Träning på vattenband kan vara en bra hjälp för att stärka hästen. 

/Eva Olsson, leg. vet., Mälaren Hästklinik