Friskvård av sporthästar - Sweden International Horse Show

Friskvård av sporthästar

  0 Comments

Alla hästar som tränas och tävlas kommer med största sannolikhet råka ut för skador någon gång i livet. Dessutom sker ett naturligt slitage i leder, senor och ligament på samma sätt som det sker för oss människor med åldern. Även hästar som har haft allvarligare skador kan fungera alldeles utmärkt till tävling och träning men det är viktigt att känna sin häst väl och veta vad man ska vara uppmärksam på, samt att man i vissa falla kan anpassa träningsupplägg, foderstat, skoning, med mera för att förebygga att hästen återfår problem av en gammal skada.

Genom att låta veterinären kolla sin häst med jämna mellanrum så lär veterinären känna dig och din häst och har lättare att se när små avvikelser uppstår. Jag har mycket lättare att utreda en hälta på en häst som jag sett när den var frisk. Hästar kan ha avvikande rörelsemönster ibland men utan att de har problem av det, men när de sedan blir skadade och halta så kan denna rörelseavvikelse göra hältutredningen mer svårtolkad om man inte vet hur det ”brukar se ut”.

När hästen kommer till mig för en vet check så börjar jag med att förhöra mig om hur den fungerat senaste tiden och om man har märkt något som avviker från det vanliga. Ibland har ägaren kanske märkt någon detalj som avviker som de inte lagt så stor vikt vid men som för mig kan vara ett tecken på att något inte är som det ska. Jag känner sedan igenom hästen och tittar därefter på hur den rör sig. Den får skritta och trava på rakt spår på ett hårt underlag, jag tittar på den vid longering och gör sedan böjprov på alla fyra. Äldre hästar kan ibland ha små böjprovsreaktioner utan att ha problem av det men det är viktigt att fånga upp om det till exempel plötsligt är mer på ett ben än vad det brukar vara. Detta kan vara tecken på ett begynnande problem i till exempel en led.

Om man fångar upp det i tid så kan det ibland räcka med att backa av i träningen och ge hästen en paus och ibland kanske ge en kur allmän antiinflammatorisk medicin. Om det har hunnit gå längre så krävs oftast behandling i leden och längre vila. Om hästen har en lindrig inflammation i en led som kanske inte är tillräcklig för att orsaka en hälta som ryttaren kan känna så kan det ändå trigga en artrosutveckling i leden. Artros är kroppens svar på inflammation över en viss tid. Då förändras ledvätskan som blir rinnigare än normalt, ledkapseln förlorar sin elasticitet och man kan sedan även få en nedbrytning av ledbrosket. Benet innanför ledbrosket påverkas också och kan förtätas. Kroppen kan också börja bilda extraben längs kanterna av leden, det vi i dagligt tal kallar för pålagringar. Pålagringarna i sig kan man inte få bort men man kan bromsa artrosutveckligen genom att behandla leden i fråga, i många fall i första hand med kortison.

Det kan såklart även ske slitage i andra delar av hästens kropp som till exempel senor och gaffelband. Dessa ansträngs vid träning och tävling, men blir också starkare på sikt av att belastas lagom med tillräcklig återhämtning. Man kan hamna i en negativ spiral där belastningen blir för stor och senan inte hinner återhämta sig tillräckligt emellan och då ökar risken markant för mer allvarliga skador. Självklart kan skador också uppkomma genom akuta trauman. Men om man kan fånga upp att till exempel en sena bara är lindrigt överansträngd i tid så kan man förebygga en mer allvarlig skada som kan ta mycket lång tid att läka.

Så genom att fånga upp små problem i tid så kan man förebygga stora problem i framtiden så att hästen kan få vara frisk och göra det den tycker är roligt. Jag brukar rekommendera att man gör en kontroll av sin häst minst en gång per år, gärna före och efter säsong om hästen tävlas aktivt.

Det är även mycket viktigt att hästen skos på ett bra sätt och med beslag som passar hästen i fråga. Där är samarbetet mellan dig som ägare, veterinären och hovslagaren viktigt för att förebygga framtida problem. Det är även en stor fördel för många hästar att man även har en kompetent equiterapeut/sjukgymnast/fysioterapeut med i teamet.

För mig är det här en av de roligaste delarna med mitt jobb! När vi kan förekomma skadorna och istället se till att våra fyrbenta atleter håller sig friska så att de kan prestera med sin ryttare så bra det bara går!

Ni kan läsa mer här om hur Lotta Björe tänker kring friskvård och management.

/Eva Olsson, leg.vet., Mälaren Hästklinik