Klart för start.. Men först; Besiktning! - Sweden International Horse Show

Klart för start.. Men först; Besiktning!

  0 Comments

Utöver att se till att alla hästarna mår bra, vårda de som behöver och att bevaka manegen under pågående tävling har veterinärerna fullt upp med en mycket viktigt uppgift, nämligen besiktning av tävlingshästarna. Alla hästar som tävlar på Friends arena går igenom en veterinärbesiktning innan start. Detta är för att säkerställa att alla hästar är friska och i god kondition innan de går in på tävlingsbanan.

Marianne Linsdsjöö är Jordbruksverkets veterinär på tävlingsplatsen och är den som ansvarar för djurskyddet under evenemanget. Här ser vi hur en besiktning går till och Marianne har förklarat momenten som ingår:

En besiktning går till så att hästens identitet kontrolleras av veterinär för det nationella hästarna och en FEI-steward för FEI-hästarna. (Reglerna ser lite olika ut beroende på om hästen ska tävla i en nationell klass eller i en internationell (FEI) klass.) ID-kontroll utförs genom att läsa av hästens microchipnummer, hittar man inte detta kan man läsa av hästens konturdiagram i passet. Man kontrollerar då även att hästen är korrekt vaccinerad. Veterinären gör en ockulär besiktning, det vill säga tittar noga på hela hästen för att se så att den inte har några svullnader, sår eller liknande. Därefter får hästen skritta några steg och sedan trava en gång fram och tillbaka, normalt 2/3 av långsidan på framridningsbanan. Om allt ser bra ut är hästen godkänd för start. FEI-hästarna besiktas på deras egna framridningsbana i FEI- stallet, de som tävlar nationella klasser besiktas på framridningsbanan vid tävlingsbanan, som ni kan se i bilderna under.

Om hästen till exempel uppvisar en hälta så går det lite olika till också här mellan de nationella klasserna och FEI. De hästar som deltar i nationella klasser kan komma tillbaka senare för en ombesiktning, godkänns den då är den klar för start. Om det är en FEI-häst så skickas den till en ”holding box” där Axel som är treating vet gör en undersökning av hästen. Den tillåts sedan göra en ombesiktning om Axel inte upptäckt något allvarligare fel. I undantagsfall kan hästen få ytterligare en chans efter att den tillåtits till exempel skrittpromeneras eller joggas lätt. Hästar kan ju precis som människor råka bli lite stela efter en lång resa och en annan uppstallningsmiljö med mindre utevistelse än vad de är vana vid hemma. Men om hästen fortsatt uppvisar en hälta eller andra tecken på att den inte är i tillräckligt god kondition så tillåts de ej att starta under helgen.

I år kommer det besiktas totalt 122 hästar på arenan, alla klasserna har egna tider för besiktning och inte sällan ser man en liten kö av tränsade hästar som har med sig en människa med pass.. Här är bilder från dagens besiktningar, snygga Chapman visar hur det går till:

ID- kontroll; rätt häst på rätt plats med rätt vacciner och i toppform:

Ockulär besiktning:

Marianne går rundt hela hästen och ser efter eventuella avvikelser:

När hon är nöjd med hur hästen ser ut får den springa på ifrån veterinären:

Och tillbaka. Chapman var i toppskick, stort grattis till bästa svenska placering i öppningsklassen!: