Lisen berättar om hur deras hästar har det på Friends - Sweden International Horse Show

Lisen berättar om hur deras hästar har det på Friends

  0 Comments

Vi fick en pratstund med Lisen Bratt Fredricson på framhoppningen för att höra lite mer om hur hästarna har det här på Friends och för att prata om hur team Grevlunda, som har både Peder Fredricson och Stephanie Holmén på plats under helgen, får ihop logistiken på en tävling som denna. Lisen börjar med att poängtera att allt handlar om planering. Hästarnas motion är såklart viktig, och förutom att de rids ska de promeneras flera gånger dagligen och det gäller att planera in promenader så att de kan ske när det är så lugnt som möjligt säger Lisen.

Peder och Lisen med Henrik Ankarcrona efter avslutad ritt

Lisen tycker att hästarna trivs bra på Friends. Trots den intensiva miljön på arenan så lyckas man hålla det lugnt och tyst i stallarna. Förutom de mer rutinerade hästarna brukar Grevlunda även försöka ta med sig några yngre hästar som är nya i dessa sammanhang då de upplever att de äldre hästarnas lugn kan smitta av sig på de yngre. Då kan den mer orutinerade hästen få med sig viktig erfarenhet på ett bra sätt. Står de äldre hästarna och sover på lastbilen så lär sig även de yngre att det är okej. Man väljer ut vilka hästar som är lämpade för en tävlingsplats som denna och om man tror att någon är för känslig för miljön på arenan så får den stanna hemma. Annars tycker Lisen att det fungerar bra att samsas med övriga grenar och showhästar på samma yta. Det hade varit optimalt om man kunde ha separata gångar till framridningen för show- respektive tävlingshästar men hon tycker att man gjort det bästa av de förutsättningar som finns.

Hästarnas foder är givetvis en annan viktigt aspekt för att hästarna ska kunna prestera på topp. Beroende på vart de åker i världen så varierar möjligheterna att köpa grovfoder. Här på Friends finns det tillgång till hö av god kvalité så då har man valt att köpa foder på plats i stället för att bara ta med eget vilket Lisen tycker fungerar bra.

Groom Anna ger H&M Zaloubet godis efter en bra prestation på banan. 

Lisen ger underlaget på arenan högsta betyg, 10/10. Vad hon har hört så är alla ryttare nöjda och hon poängterar hur viktigt det är med ett bra underlag. Det är inte alla stora tävlingar som har helt optimala underlag och då ökar risken för att hästen t. ex. halkar när det ska gå fort vilket gör skaderisken betydligt större. Detta hände tyvärr Peder i omhoppningen i Stuttgart häromveckan.

Vi frågar lite om vad som krävs för att få ihop logistiken för ett stall som Grevlunda med två ryttare som tävlar i den absoluta världstoppen. Idag är det 15 personer allt som allt som jobbar för teamet. Lisen betonar hur viktiga hästskötarna är för att få det att gå ihop. Ofta ska Peder byta hästar mellan tävlingshelgerna ute i världen och det gäller då att ha en bra plan för vem som kör vilka hästar vart. Peders hästskötare Malin Henlöv har t. ex. varit baserad nere i Europa stora delar av hösten och kommer hem först nu i slutet av December. Nästa helg åker Peder återigen ut i Europa då det är tävlingar i Geneve som gäller, sedan återstår även Prague och London innan jul, fullt upp med andra ord!