Unik clinic med Kyra - Sweden International Horse Show

Unik clinic med Kyra

  0 Comments

Publiken i Friends Arena kommer att bjudas på något alldeles extra när Kyra Kyrklund, Liane Wachtmeister och Jan Brink intar arenan och serverar en annorlunda dressyrclinic ´a la Knytkalaset.

Knytkalaset är namnet på en långsiktig dressyrsatsning som såg dagens ljus redan 1998. Grundidén var att höja kompetensen och att utbilda hästar bland landets talangfulla ryttare och tränare. I Knytkalaset ingår seniorryttare och blivande Grand Prix-ryttare.

Evenemangets sportchef Malin Baryard Johnsson ser fram mot årets clinic.
– Kyra är en levande legend inom dressyr och en mästare som alla har behållning av att se, inte bara dressyrryttare.

Jan Brink utlovar något annorlunda i Friends Arena.
– Vi tänkte omsätta konceptet för Knytkalaset och Plantskolan till en clinic med tre ryttare och tre tränare, säger Jan Brink.

Plantskolan är som namnet anknyter ett forum för att fånga upp unga dressyrlöften som på längre sikt kan nå elitnivå, men ännu inte är mogna för Knytkalaset. Plantskolan finns i södra Sverige, där Jan Brink är tränare och i Mellansverige där Liane Wachtmeister står för träningen
– Tanken är att vi alla tre tränare ska vara med i arenan tillsammans med tre ryttare, en från Knytkalaset och en från varje region i Plantskolan, fortsätter Jan Brink.

Tränarna tittar sedan gemensamt på ekipagen och bollar tankar, synpunkter och idéer sinsemellan.
– Det kommer att vara ekipage med hästar och ryttare i olika åldrar och på olika utbildningsnivå för att alla i publiken ska känna att det finns något för dom, säger Jan Brink.

Knytkalaset är en svensk företeelse, som kombinerar tränarnas kunskaper med ryttarnas och hästarnas talang samt sponsorernas resurser.
– Inte ens namnet går att översätta, konstaterar Jan Brink.

Konceptet har varit framgångsrikt under många år, senast på EM för young rider där Marina Mattsson tog tre medaljer och Emma Jönsson ingick i bronslaget tillsammans med bland andra Marina Mattsson.
– Vi vill gärna att fler ska få kunskap om vilka möjligheter som finns och kanske starta fler regionala grupper efter samma idé, säger Jan Brink.

Köp biljetter – fredag förmiddag eller dressyr special för hela helgen

Fakta Knytkalaset
Från början bedrevs verksamheten på Jan Brinks gård Tullstorp, med 8-10 veckoslutsinternat per år. Som tränare engagerades Kyra Kyrklund, som vid den tiden stod i begrepp att lämna Flyinge och flytta till England.
Verksamheten döptes till Knytkalaset, eftersom alla tog med sig vad de hade att komma med. Kyra med gediget kunnande, Jan med ett fantastiskt Tullstorp, innovatören Åke Björsell med administrativ och ekonomisk stöttning och eleverna med hästar och höga ambitioner.
Efter de första tre åren förlängdes Knytkalaset med ett år till, eftersom alla ville fortsätta och sedan blev det ett år till. Och ett till…

 

Fakta Kyra Kyrklund
Kyra Kyrklund är sedan många år tillbaka bosatt i England där hon driver ett träningsstall ihop med engelske maken Richard White. Innan dess bodde Kyra ett antal år i Sverige där hon jobbade på Flyinge med en rad internationella elever, däribland Jan Brink. Som tränare har hon varit finsk landslagstränare, utbildat ett trettiotal internationella Grand Prix-ryttare och är sedan 2011 supervisor för det svenska dressyrlandslaget. Kyra har tävlat framgångsrikt internationellt i 30 år, tog individuellt silver vid VM i Stockholm 1990, deltagit på 6 OS, varit med i 6 World Cup finaler – vann 1991 i Paris. Hon har utbildat och tävlat 15 hästar i internationell GP. Kyra är dessutom utnämnd till adjungerad professor i ridkonst med inriktning dressyr vid Sveriges Lantbruksuniversitet i samarbete med Flyinge och Strömsholm.

Fakta Jan Brink
Jan Brink är en av grundarna till Knytkalaset och Plantskolan och har haft Kyra Kyrklund som sin tränare sedan 1990-talet. Jan har själv tagit fram ett stort antal bruksprovsvinnare och Grand Prix hästar. Förutom sina egna tävlingsmeriter med ett flertal internationella mästerskapsmedaljer och tre OS, har Jan även varit mycket framgångsrik som tränare till elever som har tagit flera SM-segrar och internationella mästerskapsmedaljer.

Fakta Liane Wachtmeister
Liane Wachtmeister har varit med i Knytkalaset ända sedan det grundades. Liane har tävlat internationell Grand Prix sedan 1980 och varit uttagen till OS. Hon har dessutom ett antal framgångsrika elever utöver alla eleverna i Plantskolans norra region. Liane har tagit fram ett stort antal Grand Prix hästar både själv som ryttare, men även som tränare till andra ekipage.