Ridhjälm, en självklarhet.  - Sweden International Horse Show

Ridhjälm, en självklarhet. 

  0 Comments

Vilka ridhjälmar rekommenderar jag? Det är en fråga som jag ofta får och en viktig fråga tycker jag. Man ska vara rädd om sig när man rider och att använda en hjälm är för mig en självklarhet och tillhör den dagliga ridutrustningen. 

Det finns ju vissa riktlinjer och regler för hur en godkänd hjälm ska vara och det tycker jag man ska läsa på innan man köper in en hjälm och köp aldrig en begagnad hjälm, man kan aldrig vara säker på historiken och en hjälm är färskvara för att kunna garantera säkerhet.  En hjälm har bara några års livslängd och jag tycker man ska byta ut sin hjälm minst varannat år för att vara på den säkra sidan.  Har man tappat hjälmen så den har slagit i eller vid en avramling så kasta alltid din hjälm och investera i en ny.  Nedan hittar du lite fakta och tips från Svenska Ridsportsförbundet.

 

Det har hänt en del i ridhjälmens utveckling och säkerhetsutformning. Jag googlade för att hitta en bild på den gamla sammets kasken, som bars på 60/70-talet, men det var svårt. Den var liten och nätt med ett resårband under hakan. Den enda bild jag hittade var denna som ridsportsförbundet en gång har publicerat.  

 

Därefter den klassiska Jofa ridhjälmen. Först den som man knappt hörde något i…  

 

…. Till den lite mer traditionella ridhjälmen. 

 

I dag är det vanligast med lättviktshjälmar, avtagbart innefoder och justerbart för att få en bättre och säkrare passform. Vi kan få dem med eller utan bling, i silver och guld och visst är det bra att en sådan viktig utrustning har blivit på modet!   

 

Själv har jag valt att rida i dessa två hjälmar. Den ena en John Whitaker och den andra från Lami-Cell. 

 

Nedan är några tips på bra hjälmar från Hööks sortiment. Där hittar ni bla min blingiga Lami-Cell hjälm längst ner till höger.

 

Vad har du för favorithjälm? 

Var rädd om dig när du rider och välj en rätt anpassad och säkerhetsklassad hjälm. På Ridsportsförbundets sida kan du läsa mer om din utrustning och även Konsumentverket har information gällande ridhjälmar.