Bingo och Fabian stöttar kändisarna - Sweden International Horse Show

Bingo och Fabian stöttar kändisarna

  0 Comments

Varje år så samlas ett gäng kända personer och antar utmaningen att inte bara lära sig rida utan också rida in på en av Sveriges största arenor och tävla inför tiotusentals människor i publiken.
– Det är faktiskt en väldigt stor sak för en människa att lära sig att rida och det krävs ett stort mod, säger Jacqueline Ramel producent för Stjärnhoppningen på SVT/Barnkanalen.

Caroline af Ugglas, Magdalena Graaf och Sara Sommerfeld har alla ridit in i Globen på Fabian Rodhes häst Bingo. Fabian själv är mannen bakom Stjärnornas Hoppning – en tävling under Sweden International Horse Show – och den som håller ordning i klassrummet.
– När tränaren Lena Bredberg var med och drog igång Stjärnornas Hoppning så frågade hon mig om jag ville låna ut Bingo, vilket jag tyckte var en kul och spännande idé. När de frågade samma sak året därpå så svarade jag: på ett villkor, att jag får sköta administrationen. Lena kunde inte ha varit gladare och sedan dess är jag spindeln i nätet, säger Fabian.

Vilket är ditt roligaste minne?
– Det måste nog vara Sofia Wistam. Hon tävlade på Bingo och ramlade av men istället för, som reglerna sa, utesluta henne så frågade speakern publiken om de ville att hon skulle fortsätta. Och vad gör man om 10 000 människor i publiken skriker att de vill att man rider vidare? Sofia satt upp igen och ramlade av på samma ställe men då tyckte Bingo att det räckte och hoppade själv sista hindret.

Vad tycker Bingo om att vara med i Stjärnornas Hoppning?
– Jag tror att han älskar det. Han har mycket eget driv och är som en robot över banan. Ibland kan de där egna tankarna göra att han lyssnar mindre på mig. När Rolf-Göran Bengtsson skulle rida honom i Stjärnstafetten så ägnade han över en timme på framridningen innan tävlingen. Jag fick hem en ny häst. Det blev en morot för mig att utvecklas. Om han kan göra det med min häst på bara en timme måste jag ju kunna lära mig att göra det också. Ibland behöver man en väckarklocka.

Gjorde Rolf-Göran några speciella övningar med Bingo?
– Han tränade olika gångarter och hoppade olika höjder, både lågt och lite högre. Han gjorde en övning där han gjorde halt direkt efter hindret. Det fick Bingo att förstå att det inte var han som bestämde.

Hur väljer ni ut kändisarna?
– Vi är en grupp; jag, tränarna Lena och Anna Persson Wallberg, produktionsbolaget och SVT som gemensamt tar fram en önskelista. Sen går vi igenom den och ser vilka kontakter vi har. Det är en otrolig resa att vara med på och de får en helt unik ridutbildning.

Vet alla vad de ger sig in på?
– Vi låter alltid alla provrida en gång innan vi skriver avtal för att de ska veta vad det handlar om. Det är alltid provridning på Bingo och han brukar charma de flesta. Men det är inte förrän senare som alla får sin slutliga häst. Vi brukar få byta runt en del innan vi hittar rätt till alla.

Fakta Fabian Rodhe
Gör: Huvudansvarig för Stjärnornas Hoppning och Stjärnstaffetten på SIHS
Bor: Täby norr om stockholm
Häst: Bingo, 18 år och Stjärnhäst sedan 2007, har bland annat haft Caroline af Ugglas, Sofia Wistam, Sara Sommerfelt, Blossom och Magdalena Graaf, på ryggen.

SIHS1404 -6Malin B-Musse RT Många skratt. Musse Hasselvall och Malin Baryard var ett vinnande team i 2013 års Stjärnstafett.

Stjärnornas hoppningSofia Wistam på Bingo ramlade av två gånger innan Bingo bestämde sig för att avsluta banan på egen hand. Foto: Peter Zachrisson.