Det finns en häst för alla - Sweden International Horse Show

Det finns en häst för alla

  0 Comments

Stor, liten, stark och slank – hästar kommer i många olika former. Lär känna några av Sveriges olika hästraser innan du träffar dem i Friends Arena.

11.shirehobbyShirehästen Imperiets Hobby är pukhäst i vår beridna högvakt.

SHIREHÄST
Den engelska Shirehästen är världens största hästras. Mankhöjden kan uppgå till närmare 2 meter, men vanligast är drygt 175 cm och med en vikt runt 1000 kg. Karakteristiskt är också det rikliga hovskägget.
Bakgrund: Medeltidens soldaters häst, bryggerihäst, paradhäst och draghäst – Shirehästen har använts till mycket genom Englands historia. I Sverige har vi pukhästen Hobby i beridna högvakten som ett fint exempel på rasen.
Egenskaper: Enormt stark men samtidigt snäll och foglig. Den har fortfarande en roll att spela i skogen och lantbruket och är populär på utställningar. Mest används Shiren som fritidshäst, främst som körhäst, men även mer och mer som ridhäst.
Vill du veta mer?
www.svenskashire.com

12.kaspiskhästDen kaspiska hästen är en stor häst i litet format.

KASPISK HÄST
Fram till år 1965 var den Kaspiska hästen praktiskt taget okänd utanför ett litet bergsområde i norra Iran. Amerikanskan Louise Firouz letade efter passande hästar till hennes minsta elever på ridskolan i Teheran vilket ledde till en återupptäckt av rasen år 1965.
Bakgrund: Forskning om den Kaspiska hästens ursprung visade att den inte bara var en häst, trots att den till mankhöjden är ponny, utan hade även en lång och adlig historia. De Kaspiska hästarna var mycket uppskattade av de gamla kungarna i Persien och finns avbildade på värdefulla artefakter, reliefer och monument.
Beskrivning: Den har en mankhöjd på mellan 101-127cm. Den är elegant med samma struktur och symmetri som hos en stor häst. Rasen finns i alla färger utom skäck.
Egenskaper: Djärv, nyfiken, snäll och oerhört vänlig kännetecknar den Kaspiska hästen. Den är intelligent och har en vilja att behaga. De har också en bra hoppförmåga och ett mycket fint steg som många fascineras av. En riktig allroundhäst som tävlar framgångsrikt inom körning, hoppning, dressyr, fälttävlan och gymkhana världen över.
Vill du veta mer?
www.kaspiskhast.se

13.kigermustangKigermustangen är bl.a. förebilden till den tecknade hästen i filmen Spirit. Här till vänster svenskfödde hingsten HeathCliff och hans första avkomma KMS Freja tillsammans med Sveriges äldsta importsto Lucky Lady.

KIGERMUSTANG
Kigermustangen är ett urval av den nordamerikanska vildhästen. Den måste härstamma från ett av de två reservaten Kiger eller Riddle i Oregon, USA. Rasen upptäcktes 1977 och hålls sedan dess under sträng uppsyn för att inte blandas med andra mustangflockar. Rasen är fortfarande liten, ca 60 individer i Sverige.
Bakgrund: De första hästarna som kom till Europa importerades till Malmö 2002. Ett flertal vildfångade individer finns i det svenska avelsmaterialet. Kigern är en förvildad tamhäst, som härstammar från conquestadorernas stridshästar som seglades till den Nya Världen i slutet av 1400-talet. Under deras långvariga, vilda liv har naturen avlat fram en ytterst frisk häst.
Egenskaper: Tålig, lättlärd, säker på foten, har starka ben och stenhårda hovar.
 Mankhöjden är 142-158 cm. Den är med få undantag brunblack eller musblack. Primitiva tecken som zebraränder på benen kompletterar blacktecknen, de svarta benen och ryggål. Manen skall gärna vara tvåfärgad. 
Den mest kända Kigermustangen heter Donner och stod modell då filmbolaget Dreamworks gjorde den animerade filmen ”Spirit”.
Vill du veta mer?
www.skim.nu

shetlandBiggles BruksShetlandsponnyn är en allsidig ponny för hela familjen. Här hopponnyn Biggles, född 1991.

SHETLANDSPONNY
Shetlandsponnyn är en av världens minsta hästraser och kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland. Den får var max 107 cm. Om ponnyn är 86 cm eller mindre kallas den för minishetlandsponny.
Bagkrund: Förr användes shetlandsponnyer bland annat till att dra vagnar nere i gruvorna. Bakgrunden är oviss men på medeltiden fick resenärer höra talas om dvärghästar på Shetlandsöarna. Omkring 1855 importerades en Mustanghingst och en Arabisk fullblodshingst till ön Fetlar. Skäckarna anses leda tillbaka till Mustanghingsten och till de Islandsponnyhingstar som vid denna tid infördes.
Egenskaper: Shetlandsponnyn är en utmärkt bruksponny. Med rätt uppfostran och utbildning blir shetlandsponnyn en mysig kompis till hela familjen, perfekt för minstingen att ta de första ridturerna på, till stora syskonen att köra trav med och till söndagsutflykterna i vagn med mamma och pappa. Shetlandsponnyer tävlar också i galopp och många är duktiga i hoppning.
Vill du veta mer?
www.shetlandsponny.se

15.am miniatyrLåt dig inte luras av deras nätta utseende, den Amerikanska Miniatyrhästen är en tålig häst som kan användas till mycket.

AMERIKANSK MINIATYR
En amerikansk miniatyrhäst är kortfattat en stor häst i litet format. Målet med aveln av rasen har alltid varit och är såklart än idag att få fram en ras som både exteriört och mentalt är så lik en stor häst det bara går, men i minsta möjliga format.
Bakgrund: Miniatyrhästar har länge funnits vid människans sida. Den har sina anor från 1500-talet då kungligheter använde den som ”underhållning” på exotiska zoon. Två herrar i USA avlade på varsin kant fram små hästar med mycket ädla drag. Genom att söka upp landets absolut minsta shetlandsponnyer och korsa de med ädlare inslag såsom arabiskt fullblod och appaloosa fick man fram en häst i miniformat.
Egenskaper: De både beter sig och ser ut mer som en häst än en ponny. De är mycket läraktiga, villiga och lätta att ha att göra med. De har en positiv anda och ”söker” jobb på ett helt annat sätt än en ponny. Hästarna lämpar sig alldeles utmärkt till all sorts trickträning, agility, sällskap, longering, tömkörning och vanlig körning.
Vill du veta mer?
www.miniatyrhäst.se

16.ConnemaraÄven vuxna kan rida de större connemaraponnyerna då de är starka och uthålliga. På Irland används de bland annat till turridning.

CONNEMARA
En allsidig ponny som tävlas i allt från dressyr och hoppning till fälttävlan och körning. Connemaraponnyn är en hästras som ursprungligen härstammar från området Connaught och ConnemaraIrland. Det är den enda inhemska irländska ponnyrasen.
Bakgrund: Den har en brokig bakgrund genom Irlands historia och har påverkats både av den fattigdom som drabbade bönderna och av orientaliskt inflytande. Runt 1900 tillsattes blod från den numera utdöda norfolktravaren och även hackneyhäst och engelska fullblod.
Egenskaper: Enligt rasstandaren ska den vara 128-148 cm i mankhöjd. Skimmel, svartbrun, gulbrun, fux, isabell och konstantskimmel är godkända färger. Den är godlynt, djärv, uthållig, intelligent, sund, säker på foten och har god hoppförmåga. En utomordentligt kapabel ponny för sportens samtliga grenar, lämplig att ridas av såväl barn som vuxna.
Vill du veta mer?
www.connemaraponny.org

17.arabiskfullblodOssieAraben har oftast färre antal revben, svanskotor och ländkotor än övriga hästraser. Antalet svanskotor bidrar till den höga svansföringen hos rasen.

ARABISKT FULLBLOD
Arabhästen är en mångsidig ras som har många användningsområden men framförallt galopp, distansritt och utställning. Det är en fullblodshäst från Arabiska halvön och Mellanöstern.
Bakgrund:Det arabiska fullblodet är en av världens äldsta framavlade raser som härstammar från Arabiska halvön och Egypten. Faraonerna födde upp arabhästarna som reds av beduinerna på det arabiska höglandet.
Egenskaper:Den typiska arabhästen kännetecknas av skönhet, elegans och ädelhet, stolt resning, klassiska linjer och flygande gång.  Arabhästen är intelligent, lättlärd och tillgiven. Temperamentet är livligt men fromt. Den är dessutom långlivad, uthållig, tålmodig, lättfödd och anpassar sig lätt till olika förhållanden. Syn och hörsel är mycket skarpa. Vanligaste höjden är 145-155 cm men det finns inga fastställda gränser. Alla färger är tillåtna utom skäck och black.
Vill du veta mer?
www.sahf.net