Insjöns Ridklubb betydde allt för Charlotte - Sweden International Horse Show

Insjöns Ridklubb betydde allt för Charlotte

  1 Comment

Vi tror vi känner henne som dressyrtjejen som får allt hon pekar på. Men hos Charlotte Haid Bondergaard döljer sig ett genuint hästintresse som hon kämpat hårt för att utveckla till en elitsatsning. Och en stor kärlek till sin moderklubb, Insjöns Ridklubb.

Började du rida på ridskola?
– Till skillnad från vad många tror så har jag aldrig fått hjälp med mitt hästintresse. Jag har alltid varit hästtokig och mina föräldrar var absolut inte hästintresserade. De var också mycket upptagna. Jag kom på själv att jag ville böra rida. På Insjöns ridklubb gick jag på både barnridningen och lektionsridning som båda var på klubbmedlemmarnas privata hästar.

Vad har Insjöns Ridklubb betytt för dig?
– Massor. Både kopplingen till Insjön men också att den gav mig möjligheten att rida. De har alltid haft en massa aktiviteter för barn och ungdom och jag har förmodligen gått alla kurser som gick. Klubben var mitt andra hem och jag gjorde allt där.

Var du mycket på ridklubben?
– Jag flyttade vid sju års ålder till Stockholm. Mina föräldrar skiljde sig och jag flyttade med mamma till Stockholm. I Stockholm gjorde jag allt för att kunna fortsätta rida. Jag köpte själv klippkort på bussen, ringde på fodervärdsannonser i DN, satte upp mig på väntelistor för skötare på mängder av ridskolor trots att jag bara var åtta år. Mamma visste ingenting då hon jobbade mycket. Vilken tur att jag hade mitt hästintresse.

– Det är inte så lätt när föräldrar skiljer sig och man är kanske lite av ett nyckelbarn. Det var hästintresset som räddade mig under den tiden. Hästarna blev min andra familj. När jag var runt elva år bestämde jag mig för att jag ville tillbaka till tryggheten i Insjöns Ridklubb och ringde upp till Louise Tysklinds föräldrar som var engagerade där och sa att jag ville flytta hem till dem. Och så blev det. Jag tog själv bussen tillbaka.

Vilken är din kontakt med din klubb idag?
– Jag håller ett öga på klubben, speciellt på barnen och ungdomarna. Jag tycker att det är så kul att Insjön gör mycket för sina barn och ungdomar. Bland annat så följer jag allt som händer via Facebook.

Du hade ingen egen häst när du växte upp?
– Jag red på andras hästar fram till jag var 17 år. Jag hade sparat pengar i flera år och lånade det som fattades av pappa, som jag sedan betalade tillbaka, för att kunna köpa min första egna häst. Men jag har haft ett brinnande hästintresse och tagit mig fram genom engagemang och envishet. Jag har knackat på hos grannar och frågat om de kunde skjutsa mig till tävlingar mot att jag krattat löv. Varit hästskötare och hjälpt till där det har behövts. Jag tror att det är den där glöden som gör att man blir framgångsrik.

Har det alltid handlat om hästar?
– Jag hade också en hund, en Welsh Springer Spaniel, en kanin, vandrade pinnar och jag kunde också borsta på kossorna så fort jag fick chansen.

Är du nöjd med din medverkan i Ryttareliten?
– Ja. Efter det första avsnittet var jag ledsen ett tag då det kanske gav en bild av mig som jag inte tycker stämmer. Men ju fler avsnitt som har visats så har det gett en mer rättvis bild av mitt liv och det arbete som jag lägger ner. Jag har fått en fantastisk respons via både mejl och brev. Det har gått så fort och jag behöver nog landa lite i all uppmärksamhet.  Första reaktionen var att jag är född med guldsked i munnen men människor som känner mig vet hur mycket jag har slitit. Nu känner jag att bilden håller på att ändras. Och det är klart om ingen frågar så är det ju inget jag går runt och berättar om.

Varför valde du att vara med?
– För att jag tycker att dressyren behöver bli synligare och få mer uppmärksamhet. Och jag blir så glad av all uppmärksamhet som vår sport har fått. Jag tycker att dressyren utvecklas hela tiden och jag kan ju se att det blir fler och fler startande. En utveckling som är helt fantastiskt

Vad tror du om dina chanser att bli uttagen till Sweden International Horse Show?
– Det kommer många bra hästar underifrån så konkurrens är hård. Men jag tänker inte så mycket på det. Visar man bra resultat så kommer man med så enkelt är det. Både Tinne Vilhelmson Silvén och Patrik Kittel har flera bra hästar så de är oftast säkra kort. Men jag har också fina hästar som är på väg uppåt som jag hoppas kan visa bra resultat.

FAKTA
Namn: Charlotte Haid Bondergaard
Ålder: 46 år
Gör: Dressyrryttare. Rider i A-landslaget.
Bor: Fulltofta, Hörby kommun i Skåne.
Antal gånger i Globen: 6 eller 7 gånger.

Ser du fram emot att tävla i Friends Arena?
– Ja det gör jag faktiskt, riktigt mycket! Med Triviant har det ju gått käpprätt åt skogen i Globen så jag ser fram emot en ny arena.

Världscupdressyren, Reem Acra FEI World Cup, rids lördag förmiddag 29 november och söndag eftermiddag 30 november i Friends Arena – HÄR kan du köpa biljetter