Lena Bredberg - en spindel i nätet - Sweden International Horse Show

Lena Bredberg – en spindel i nätet

  0 Comments

Vi passade på att fånga Lena för en liten pratstund strax efter Stjärnornas hoppning var avslutad. Lena är den som drar i alla trådar kring Stjärnornas hoppning och har varit med sedan 2007. Till vardags driver hon verksamheten på Stora Wäsby i Upplands Väsby och hon har coachat många ungdomar i fälttävlan till SM, NM och EM.

Hon berättar att arbetet med Stjärnornas hoppning börjar många månader i förväg. En ganska stor ändring i programmet för i år jämfört med tidigare är att alla stjärnor som valts ut att vara med har haft en viss riderfarenhet sedan tidigare, men Lena har lärt dem att hoppa inför SIHS 2019. De har alla haft individuella träningsupplägg anpassade till både nivå och tillgänglighet; det är inte helt lätt att få ihop logistiken med henne själv, ryttaren och hästen och dess ägare.

Vi tänker att det är förvånansvärt många timmars arbete som går åt under ett år för väldigt många människor för att genomföra Stjärnornas Hoppning, en naturlig konsekvensens av att säkerheten går först medan man samtidigt introducerar nya profiler i sporten. Stjärnornas Hoppning visar inte bara att det faktiskt är möjligt att ta sig upp på en häst och komma igång med ridningen även om man missar ridskoletåget vid 6 års ålder men leder också till att följare från en del av den yngre generationen som kanske inte har en naturlig anknytning till djur överhuvudtaget får upp ögonen för hästsporten.

Hästarna väljs med omsorg, Lena berättar om en audition av hästar som de hade förra året. Ca 50 st hästägare hörde av sig och visade intresse, av dessa valdes ca 30 st ut som provreds, dels av Lena själv, men även av en mindre rutinerad ryttare. Av dessa 30 valdes 3 st ut och sen var det bara 1 som fungerade bra när det väl gällde. Så när 50 hästar blir till 1 är det är en lång process att hitta rätt hästar för uppgiften.

Efter att hästarna är utvalda, har fått sina respektive ryttare och gått igenom ett träningsupplägg påbörjas alltså resan mot SIHS. Hon berättar också att de har med sig en reservhäst som också värms upp och är redo, ifall ett byte behöver ske i sista sekund.

Alla hästar besiktigas förstås av veterinär innan de startar. I år uppstod ett annat problem; igår fick en av hästarna som skulle ha varit med en svullnad i ett ben och han fick därför stå över och åka hem och vila sig istället. En ersättare trollades fram (man vill fortfarande ha en reserv vid banan) och både häst och ryttare gjorde det med den äran idag när det väl gällde.

Lena berättar att en utmaning för dem har varit att få till framridningen och motionen av hästarna, det är mycket som pågår bakom kulisserna och tidsschemat är späckat. Det är ett svårt moment när så många hästar måste enas om samma framridning, vi är dock imponerade över sättet Lena, Stjärnorna och alla tävlingsryttare samsas om platsen, det har i år som tidigare gått väldigt sansat och utan incidenter.

Lena avslutar med med att berömma allas insats inne på banan idag och berättar att hon tycker att det här jobbet är väldigt roligt- Stärnor och hästar- låter onekligen som ett fantastiskt projekt!

Lena och Eva