Sara längtar redan - Sweden International Horse Show

Sara längtar redan

  0 Comments

Sara Algotsson Ostholt, som blev Silver-Sara med hela svenska folket efter OS i London 2012, har redan siktet inställt på inomhusfälttävlan i Friends Arena den 27 november senare i år.
– Att få chansen att rida så nära hemmapubliken är något jag redan längtar efter, säger Sara.

Hur är det att rida inomhusfälttävlan?
– Vi fälttävlansryttare får sällan chansen att vara så nära publiken.  Våra hästar är heller inte så vana att ha publiken så tätt inpå. Det är en väldigt spännande tävlingsform eftersom det är tidshoppning. Nästan som en omhoppning fast på terränghinder blandat med några rivningsbara hinder. Det har varit slutsålt där vi har ridit tidigare och mer publik än vid dressyren och hoppningen. Det är en chans att få visa upp oss och vår sport.

Vad skiljer ridtekniskt?
– Det är mycket mindre yta mot vad vi är vana vid och det är inte alla hästar som passar för det. Det krävs en häst som är reaktionssnabb och vändbar fast samtidigt tuff som en vanlig fälttävlanshäst. Och som tål publiktrycket. Till exempel så visade det sig att vändbara Wega inte passade alls för den här typen av tävling, hon är för tittig och spänd. Däremot Reality funkade bra vilket vi inte riktigt trodde.

Hur är det att rida så nära publiken?
– Jätte-, jättekul. Ute på terrängbanan i EM var det helt fantastiskt med ett enormt publikstöd. Det här är lite av samma känsla fast i en kortare version.

Hur känns det att få chansen att rida på hemmaplan?
– Väldigt, väldigt kul. Jag tävlar kanske bara ett par tre gånger per år på hemmaplan. Att få komma hem och möta hemmapubliken, inomhus, så tätt inpå är något jag ser fram emot redan nu!

Vad tror du att publiken mest kan se fram emot?
– Fart och fläkt, spänning och spektakulära hinder. Ett litet smakprov på vad vi gör i vår sport och vad det är vi håller på med ute i skogen. Publiken kan tydligt se hur vi tar oss an de olika hindren. Här har man dessutom chansen att se alla hindren under ritten, inte bara ett och ett som det är ute i skogen.

Hur tror du att inomhustävlingar kan påverka utvecklingen för din sport?
– Jag hoppas ju givetvis att gemene man också får upp ögonen för vår sport. Samma effekt som det blev efter OS 2012. I den här formen tror jag att även icke hästintresserade kan få ett större intresse för sporten. Kanske kan det växa fram ett inomhusmästerskap som skulle kunna få fram lite inomhushästar istället för de hästar som går VM och OS. Då skulle vi få en inomhussäsong och tävlingsaktivitet även under vinterhalvåret.